onsdag 23 november 2011

Kontakt- och vardagslydnad 2

Idag har Smilla och jag varit på kurs! Det var första tillfället på en kontakt och vardagslydnadskurs! Vi var 6 hundar i olika ålder och storlek! Vi började inomhus med lite information. Inlärningen jämfördes med ett trafikljus! När det är grönt är det lätt att få kontakt med hunden och det behövs inte så speciellt mycket motivation och belöning. Det finns inga störningar i närheten, kanske är man hemma i köket och tränar. När det är gult är det svårare att få kontakt men med ett godare godis och mycket jobb får man kontakt med hunden. När det är rött är det omöjligt att få kontakt med hunden, t ex när det kommer ett rådjur. Det är ingen idé att försöka få kontakt med hunden vid ett sådant tillfälle. Jag har aldrig tänkt på den liknelsen!

Sedan fick vi jobba inomhus med belöningsövningar och pendeln. Vi har aldrig gjort pendeln förut och Smilla tyckte att det var lite svårt. Man börjar med hunden framför sig, när den sedan tar ögonkontakt kastar man en godbit vid sidan om sig, varannan gång till höger och varannan gång till vänster. Tanken är att hunden, efter att ha tagit godbiten som kan kastas längre och längre bort, snabbt ska komma tillbaka och ta ögonkontakt igen. När hunden fattat syftet, vänder man sig bort från hunden när den hämtar godbiten. Allt för att hunden ska få jobba sig tillbaka för att få ögonkontakt! Smilla hade svårt när jag kastade åt vänster. Hon sökte nämligen fotpositionen! Kul hade vi iallafall och lite förstod hon nog. När vi kom ut och Smilla inte snabbt nog fick belöning i fotpositionen satte hon sig framför mig! Fick då påpeka för henne att det var fot som gällde och det kändes som om hon satt stabilare då!

När vi kom ut fick vi prova en motivationsinkallning. Annelie höll i hunden medan man sprang i från den. Sedan stannade man till, vände sig mot hunden och ropade in den! Under tiden de andra hundarna gjorde sina inkallningar tränade vi stadga! Det är verkligen nyttigt!

Avslutningsvis blev det lite koppelträning och hundmöten! I början var Smilla intresserad av de hundar som vi mötte och den som gick framför oss, men efter mycket jobb var hon bara fokuserad på mig! Kändes som en riktigt lyckad kväll, både för Smilla och mig! Nu ser vi fram emot nästa onsdag!

6 kommentarer:

Britt Marie o Rudi sa...

En kurs helt i min smak! Den skulle vi också behöva gå.

Linda sa...

Låter som en väldigt trevlig och givande kurs! Kul!

Ann-Margret o Vinja sa...

Vad kul med lite kurs och roligt det gick bra :) Skönt att den var inomhus i detta mörka och tråkiga väder.

Anne-Lie sa...

Vilken bra liknelse med trafikljus mitt i prick. Låter som en intressant & bra kurs med nytt "tänk" synd att vi inte bor närmre.

[Anna] sa...

Vilken bra kurs nu väntar vi ivrigt på att få läsa om nästa kurs tillfälle :) Man lär sig så mycke bara av att höra vad andra lär sig :) Smart det där med pendeln då får man hunden verkligen till att förstå vad man var ute efter :)

Grabbarna boys sa...

Verkar vara en riktigt bra kurs.
Ha en bra helg!
Vov från grabbarna boys!