onsdag 20 januari 2016

Nosework kurstillfälle 2

Så var det dags för andra kurstillfället! Det skulle verkligen bli kul att se hur det här skulle fortsätta. Att leta godis på kartonger var ingen match för Smilla. Hon blev laddad på kartongerna och for fram som en ångvält. Vi fick tänka om lite när vi tränade hemma och på kursen idag fick jag lite tips om hur vi skulle få det att bli lite lugnare. Att leda fram henne i halsbandet till första kartonger är det vi provar nu.

Idag blev det utmaningar både för Smilla och mig! Vi började med ett sök med godis på alla kartonger. Sedan fick vi belöna (med klick eller röst) när hunden fått vittring på godisbiten men innan den blev uppäten. Tajmingen i klicket är inte alltid så lätt!

Nästa steg var att belöna (klicka) när hunden fått vittring, låta den äta godisbiten och sedan belöna ur handen på samma plats där godisbiten låg, alltså nära kartongen. Mycket att hålla ordning på! Efter att ha kört några gånger med godis på alla kartonger (6 stycken), ökade vi på antalet kartonger till det dubbla men la bara godis på hälften. Nu gällde det att kunna läsa av hunden! Klick när hunden fått vittring, låta den äta och belöna ur handen med rätt belöningsplacering. Puh....... Koppel, godisbitar och klicker om vart annat och dessutom fortfarande släppa på Smilla genom att hålla i halsbandet. Skulle behöva fler händer! Men det gick bra och kul var det!

Nu har vi hemläxa att träna vidare på det här. Motivationen på kartongerna ska hållas samtidigt som målsättningen var att vi bara ska ha godis på en kartong om en vecka! En utmaning!


Tur att jag har en hund som gillar godis och som uppskattar att få jobba! Nu är det bara tiden som ska räcka till!



Inga kommentarer: