söndag 28 februari 2016

Nosework dag 2!

I morse drog vi iväg mot Katrineholm igen! Det var dags för andra dagen på nosework-kursen.

Idag var Soya lite mer försiktig på förmiddagen, även om hon jobbade på. Men det syntes på hennes kroppshållning att det var lite jobbigt! Vi började med urvalsbanan, först bara med eukalyptusdoft men sedan även med störningsdofter. Det var kul att se att hundarna verkligen letade fram rätt doft. Soya stannade vid rätt doft och ville inte gå vidare.



Här visar instruktören Camilla med sin hund och Soya har fullt fokus på vad som ska göras!

Så fick vi köra behållarsök, eller ett doftprov med tolv kartonger utlagda. Även här är Soya lite försiktig men letar över kartongerna. Den här gången letar hon vidare även om hon har hittat men går sedan tillbaka och markerar tydligare. Här fick Smilla också chansen att få göra ett sök. Och hon har väldigt fina markeringar. 

Sedan blev det svårt. Det var dags för ett inomhussök, i ett lite trångt utrymme med stolar, bord och hundburar där det tidigare suttit hundar. Det fanns dessutom saker som kunde locka. Försiktigt sökte Soya igenom utrymmet men jobbade hela tiden med näsan och fann slutligen doften på stolen längst in!Min lilla sötnos som verkligen anstränger sig även om det är jobbigt! När Smilla fick möjligheten visade hon en helt annan attityd. Målmedvetet sökte hon av området som hon aldrig hade gjort annat och markerade snyggt möbeltassen som satt på väggen bakom en hopvikt hundbur!

Trötta hundar och förare hade sedan behov av en lunchpaus!




På eftermiddagen blev det utomhussök. Det är spännande att se hur mycket olika saker man kan göra! Först letade vi i behållare på marken och Soya har en helt annan attityd! Det var så kul att se när hon upptäckte vittringen och tvärvände för att markera! Sedan flyttades behållarna upp på bord och bänkar men doften satt gömd under bänken. Här fick jag verkligen se hur bra Soya jobbade. Hon kämpade länge för att kunna lokalisera doftgömman! Slutligen fick vi leta i en snödriva och det fixade hundarna jättebra. Bilderna på Soya och mig har Camilla tagit!










Vi avslutade inomhus. Först med urvalsbanan med störningsdofter. Nu fick jag möjlighet att prova det med Smilla också! Det fungerade jättebra. Och sedan gjorde vi ett inomhussök där möbeltassen satt ca 50 cm upp på en vägg. Både Smilla och Soya gjorde riktigt bra i från sig och jag kunde tydligt se hur de jobbade för att komma till doftkällan! 

Jag är så nöjd med vårt arbete idag och jag tror att Soya kommer att stärkas av den här träningen. Hon använder sin näsa bra och markerar fint. Jag vill ha ett något mer aktivt arbete, lite mer framåt! Men det kanske inte är hennes sätt att jobba. Smilla har jag inga tvivel om. Hon gör ett jättebra arbete! Jobbar lugnt och metodisk och har ett bra markeringsarbete!

Det har varit en jätterolig kurs där jag har fått många tips och idéer och helt nya infallsvinklar på träningsmöjligheterna! Nu är vi trötta så det blir nog en tidig kväll....









Inga kommentarer: