lördag 27 februari 2016

Nosework!

Idag var det dags för nosework-kurs Soya! Nu blev det en resa till Katrineholm för den första av två heldagar. Jag hade varit lite orolig att jag inte skulle kunna vara med eftersom Soya löper men det var helt okej. Hon fick ha tikskydd på även om hon inte droppar.


Den här kursen hade ett helt annorlunda upplägg än den jag gick med Smilla. Vi fick börja med att låta hunden lukta på en metallburk, en rund doftgömma, och belöna med godis. Det här gjorde vi väl sammanlagd 20-25 gånger men vi bytte plats i lokalen ett par gånger. 

Sedan fick vi en plastburk med doftgömman i. Det var bara att ställa ner burken och belöna att hunden nosade. Även det gjorde vi flera gånger innan det var dags för två burkar, men bara en med doft. Sedan blev det tre burkar. Och Soya var faktiskt riktigt duktig!

Vi fick också prova urvalsbana. Här kunde jag tydligt se att Soya markerade rätt burk genom att stanna kvar lite längre! 

Sedan fick vi prova inomhussök. Första försöket tyckte Soya var lite läskigt. Doftgömman satt på ett lydnadshinder som stod framför en hundbur där det tidigare hade suttit en hund. Soya var väldigt osäker på om hunden var kvar men jobbade på bra. Andra gången, när gömman låg lite instoppad i en hopvikt canvasbur. Då jobbade hon på jättebra och petade undan buren för att komma åt doften! 


Och så var det dags för behållarsök. Det som vi har ägnat mycket tid åt med Smilla. Första gången nosade hon igenom alla burkar och kartonger noga och systematisk. Hon markerade rätt behållare. Så fick vi prova en gång när vi inte visste var doften låg. Jo, Soya jobbade på men inte riktigt lika aktivt som gången innan. Hon hittar och markerar rätt men frågan är om hon tycker att hon har gjort jobbet klart efter första försöket!? När vi flyttade behållarna var det intressantare igen. Den här gången låg doften på en stol och det var inga problem för Soya.


En avkopplad Soya väntar på sin tur!

Eftermiddagen ägnade vi, till stor del, åt utomhussök! På olika ställen letade vi. 
'



På de sista två ställena hade vi två doftgömmor att leta efter. Den som hittades först togs bort när vi letade efter den andra. Det var väldigt kul att se hur bra hundarna fungerade utomhus. Härliga markeringar och ett bra sökarbete! 


Jag trodde inte att Soya skulle fungera så bra och lära sig så mycket idag! Det känns jättebra! Nu är vi rätt nöjda och trötta men ser fram emot morgondagens fortsättning! 



Inga kommentarer: