måndag 20 juli 2015

Träning!

Det har blivit mycket prat om hundträning på facebook och i bloggar! Man tränar för mycket eller för lite!  Man tränar mer eller mindre bra! Många har åsikter om andras träning! Många pratar om sin egen träning men gör inte så mycket åt den! Allt det här har fått mig att fundera på min egen hundträning!

Jag tränar hund nästan varje dag! På mina promenader, inomhus eller ute på tomten. Det är ytterst sällan jag åker iväg och tränar hund på en Brukhundklubb eller liknande! Det kanske händer någon gång i veckan och oftast beror det på att någon av hundarna ska gå kurs! Då brukar den andra hunden också få ett litet pass! För mycket eller för lite? Det är frågan!

Jag tror att det beror på hur man tränar och varför! För min del tränar jag för att bygga en bra relation med mina hundar och för att de ska få mental aktivering! Visst hoppas jag att vi ska kunna komma någonstans i tävlingsvärlden men jag inser att det krävs mycket pet i träningen och mycket motivation för att komma någonstans! Grunden är viktig och det gäller att skynda långsamt! Även om jag vet det så tror jag att jag ändå har för bråttom!

Idag har vi varit på Katrineholms Brukshundklubb och tränat rally! Idag blev det bara en nybörjarbana byggd! Perfekt kände jag och tog ut Smilla! Hon fungerade jättebra och kunde få massa beröm under banan eftersom jag inte behövde tänka så mycket när det var en lättare bana! Kändes jättebra! Andra gången vi körde banan fixade vi till ett byte så en del av banan blev högerhandling! Vi passade också på att köra långa inkallningar (en med ställande) och långa (jättebra) rutskick! Två med boll i rutan och ett tävlingsmässigt! Lite fjärr på kort avstånd med noggrannhet på stillastående och bakåt sitt/ligg! Allt med mycket belöningar, både verbalt och med godis/leksak! Tror att Smilla var riktigt nöjd! Jag är i alla fall det!

Soya behöver egentligen bara vara i närheten av andra! Vi behöver jobba med fokus och motivation! Ändå kör jag en rallybana med henne! En bana som går rätt bra. Hon håller sig i närheten av mig och gör det hon ska men hon har inte ögonkontakt någon längre tid och "måste" kolla allt som händer! Avslutade med bus och rutskick och härliga inkallningar för att få motivation igen!

Jo, det blir nog ett kort träningspass till idag, med fokus på kontakt!!!

Inga kommentarer: