torsdag 24 november 2016

Testpilot

Jag har fått möjligheten att prova en färdigköpt paj. Det fanns tre sorter att välja på men jag valde en sparrispaj. De andra var kycklingpaj och ost- och skinkpaj.



Och den var riktigt god! Ett sprött pajskal med god smak och den lilla touchen av citron som något lite extra. Kan varmt rekommendera den! Och jag är väldigt sugen på att prova de andra sorterna!

lördag 19 november 2016

Lilla Älgsjön


Idag tog vi bilen till Lilla Älgsjön för att gå en sväng på förmiddagen. Förr tog jag, i stort sätt, aldrig bilen för att gå en promenad men nu blir det så titt som tätt. Det är skönt att gå någon annanstans även om jag har bra promenadvägar nära mig.


Jag valde spåret som var 7 km. Soya gick lös nästan hela tiden medan Smilla fick gå i långlina. Hon vill ju gärna ta vittring och jag vill absolut inte att hon ska få chans att jaga. I långlina får hon ändå lite frihet.






En liten vilopaus behövs när man är på långpromenad!




Det smakade gott med lite kaffe med utsikt över sjön.



Hittade en ny spännande vandringsled som jag vill prova någon gång. Fastnade för att den var naturskön och lättvandrad!!!



söndag 13 november 2016

Helg!

Så har ännu en vecka gått och det är helg igen. Jag har varit trött hela veckan och inte fått mycket gjort. Speciellt hundträningen har blivit lidande.

Igår var vi i alla fall på Norrköpings Brukshundklubb för att tävla km i rallylydnad. Ja, vi fick inte vara med i klubbmästerskapet eftersom vi enbart är delmedlemmar i klubben men vi fick ändå starta.

Banorna var inga konstigheter. Rätt lätta faktiskt men det berodde nog på att de skulle kunna byggas om från nybörjare ända upp till mästarklass.


Soya startade i avancerad klass. Kände att den här banan kunde passa henne bra. I och för sig har vi "glömt bort" att träna på vändningar i språng. En annan svårighet var hoppet. Det händer ju att Soya får tokryck efter. Nu blev det inte alls som jag tänkt mig. Soya var eftertänksam och ofokuserad. Kan bero på att det var hundar som skällde massor i skogen. Jag vet ju att hon påverkas av ljud och det märks periodvis mer efter "påhoppet" i skogen. Hon gjorde det hon skulle men var tvungen att påminnas och hade inte alls bra kontakt med mig. Att hon tappar fokus och måste kolla av det som händer omkring oss är det som vi behöver träna mest på. Jag önskar så att vi kunde hålla oss i vår lilla bubbla och bara fokusera på vårt samarbete men så är det tyvärr inte. Jag måste lägga mycket energi på vårt fokus nu. Ja, vi fick i alla fall ihop 81 poäng.


Så var det Smillas tur att starta i mästarklass. Märkte direkt när jag tog ut henne att det skulle bli väldigt svårt att få henne att sitta. Det var minimalt vått i marken men Smilla var riktigt besvärad. Det är ingen idé att bli irriterad på henne utan det handlar om att positivt förstärka och lura in rätt beteende. På plan var hon märkbart besvärad och inte alls bekväm. Hon försökte med alla möjliga knep för att inte behöva sätta sig och många tungslick runt munnen blev det. Varje sättande betydde 3-4 kommandon från mig men hon gjorde. Varenda gång och det var många sitt. Och hon var med mig, trots att hon var väldigt obekväm. Vi hade en relation igår. Det absolut bästa var frestelsen där hon inte visade minsta tillstymmelse till att vilja titta på vanten eller frisbeen. Där är jag jättenöjd. Vi fick 68 poäng och då var det en fel övning med ett extra sitt och en förarfel 10 där jag backade för att hjälpa henne att göra rätt.

Igår kväll var vi hos syrran en sväng. Åt gott, drack ett par glas vin och tittade lite på tv.


Idag började vi dagen med en dryg timme i skogen. Lite träning blev det och då var det inga problem med att sitta. Kanske har vi tränat för mycket i skogen? Eller berodde det på att det var lite fruset? 


Smilla går med långlina i skogen eftersom det finns gott om djur. Ibland får hon upp vittring och måste kolla.


Det bästa är att det inte dröjer många sekunder innan hon släpper vittringen och vänder sig till mig istället. 



Efter en fika stack jag ner till gymmet för en timmes träning. När jag kom hem tog jag med hundarna till kyrkan och körde lite lydnad med dem. Ungefär 20 minuter per hund. 

Hundarna har blivit borstade, jag har tvättat och diskat och nu ska jag snart göra mig i ordning för att följa med syrran till friskis och svettis!

söndag 6 november 2016

Bara att acceptera...

...att vi är rätt bra, Soya och jag! Vi fick till det idag med även om inte känslan var den bästa. Det kan bero på att Soya är rätt trött idag och reagerade på de andra hundarnas läten och kroppsspråk, och det fanns det rätt mycket av.

Det började redan när jag rastade henne i skogen när vi kom. Vi mötte flera hundar som morrade och reste ragg. Inte det allra bästa när man är lite osäker. När jag körde igång henne kändes det bra även om det fanns en hund där med som muttrade lite åt oss. Men när vi stod på kullen och tittade på de andra och väntade på vår tur fick Soya för sig att bouviern på plan var läskig. Soya började muttra och sedan hoppade hon högt så fort något rörde sig i närheten av henne. Jag tog med henne bort men det var många hundar som skällde i bilar, vilket gjorde att hon hoppade högt med jämna mellanrum. Försökte samla ihop henne medan vi väntade på vår tur. Startnumret före oss skällde rätt mycket på plan, men vi försökte hålla koncentrationen. Hade väl ingen toppenkänsla när vi gick ner på plan och hon var fladdrig första halvan av linförigheten men sedan kom hon igen. Tyvärr satte hon sig inte på första kommandot på läggandet men för övrigt är jag nöjd med henne och det kändes lätt på slutet. När vi lämnade planen hade vi en bra känsla. Tyvärr tyckte väl hunden som skulle starta efter oss att vi kom och störde när vi gick av planen och kastade sig ut i kopplet och skällde på Soya. Den skulle vi ligga plats bredvid en stund senare......

Även de två sista hundarna gjorde mig orolig inför platsligget, en känsla som jag försökte skaka av mig. Den näst sista hunden fick nästan släpas ner på plan och såg inte ut att ha någon kontakt med föraren men den gjorde det den skulle. Även den sista hunden kändes som om den skulle kunna göra egna saker på plan men höll ändå ihop rätt bra.

Vi avslutade med platsligg och tandvisning. Vi var först i vår grupp och låg alltså på en kant. Hunden bredvid stökade massor innan alla hundar hade kommit på plats. Hunden låg även och vred och vände på sig under platsligget. Hunden bredvid stod upp. De två som låg på andra kanten såg jag inte, som tur var för där hade det också varit oroligt. Soya låg bra men lyssnade inte på mitt första kommando. Som tur var hörde inte domaren att jag behövde två kommandon.




181 poäng och första plats i dag med! Det känns toppenbra! Skulle nästa kunna ta det som en vana.... Nästa helg är det en inofficiell rallylydnadstävling och sedan blir det vila från tävling under ett par månader!


lördag 5 november 2016

Bäst!

Idag var det lydnadstävling i Söderköping, lydnadsklass 1 med Soya. Egentligen spelade det ingen roll hur det gick för vi har redan vårt LP men jag ville ha en bra känsla på tävling innan det är dags för vintervila, Soya har ju varit så låg under några månader men nu börjar hon visa sitt rätta jag.

Jag brukar alltid ta med båda hundarna när jag åker men idag blev Smilla hemma, Hon är inte den som står först vid dörren om vi redan har varit ute en sväng men kommer om man lockar på henne. Idag valde jag att låta henne vara kvar hemma, vilket är helt annorlunda än vi brukar göra. Jag har nog aldrig åkt någonstans med Soya ensam.

Helt okej väder att tävla i, mulet, några plusgrader men inte blött men väldigt blåsigt. Jag var lite orolig för att Soya skulle få några tokryck men hon skötte sig superbra.

Jag kom av plan med en härlig känsla och en hund som var fylld av glädje, energi och attityd. Dessutom hade vi fått poäng på allt och en hel del höga poäng. I slutänden visade sig att vi fick ihop 180,5 poäng och vi knep första platsen.

Jag har svårt att tro det, men idag var vi faktiskt bäst!!!!




Imorgon har vi en chans till att få till en bra känsla på tävling. Hoppas bara att inte snöovädret kommer hit och ställer till det så vi inte kommer iväg!

fredag 4 november 2016

Kattvakt!

Nu har vi varit kattvakter några dagar! Smilla tar sin uppgift på allvar och passar verkligen upp på Sotis.


Eller det kanske är maten som är mest intressant......


Blixten fick i alla fall vara ifred och äta! Det är lite mysigt att gå dit och släppa in och ut katter, kela, ge mat och tömma kattlåda. Båda två uppskattar när vi kommer och den här gången gick de in och ut frivilligt, dock inte på samma gång. Oftast var en katt inne och en ute....


När syster och svåger kom hem fick jag en kattvaktspresent! Ett par jättefina tofflor som passade perfekt! Dessutom fick jag vinterdäck på bilen!