söndag 25 september 2016

Klubbmästerskap!

I dag var det dags för klubbmästerskap i Vingåkers Hundklubb! Km i både lydnad och rallylydnad. Vi hade en titel att försvara, klubbmästartiteln i lydnadsklass 2! Nu kändes det väl inte riktigt som om någon av hundarna skulle fixa det men vi skulle göra vårt bästa och ha kul i alla fall!

På förmiddagen kördes det lydnad. Tävlingsledare och domare hade ingen utbildning men vad gör det. Det var lika för alla. Soya tävlade i lydnadsklass 1 tillsammans med 7 andra hundar. Hon var faktiskt ovanligt fokuserad och alert. Kanske är hon på väg tillbaka igen. En miss av mig på läggandet under gång (där jag tyckte att hon inte la sig) gjorde att jag tog till ett extra kommando fast hon redan var på väg ner. Apportbocken var väl tuggad och riktigt läskig men efter att ha nosat av den tog hon den i munnen och höll försiktigt. Precis innan tiden var slut spottade hon ut den. Och då kändes det som det gått längre tid än 5 sekunder. Allt annat fungerade riktigt bra och när jag kom av plan fick jag beröm för vårt ställande!


Tandvisning!



Språngmarsch!


Läggande under gång!


Apportering!


Vid prisutdelningen blev jag besviken! Inte på poängen eller placeringen men vi hade fått 0 på apporteringen. Frågade domaren men hon kom inte ihåg hur hon hade dömt. Nu slutade vi på 3:e plats med 181 poäng (2,5 poäng från segern)!

Smilla fick köra lydnadsklass 2 och även om det gick bra kände jag lite oro för att det inte skulle fungera! Hon blir inte alls lika energisk på tävling som på träning men det beror ju på mig. 

Nu missade vi rutan där hon hamnade med 2 tassar precis utanför linjen och hoppet är problematiskt. Hon stannar för nära och slår i på återhoppet. Fjärren var inte alls lika bra som den brukar och jag fick ta till ett dubbelkommando på första skiftet. Men vi har betyg på allt och slutade på 2:a plats med 166 poäng. Ett helt okej resultat.



På eftermiddagen var det dags för rallylydnad. Nu skulle vi köra fortsättningsklass! Det tog tid innan det var dags för fortsättningsklassen. Lite trötta var vi men det var bara att ladda om. Soya startade först. Hon var lite tittig och då glömmer hon bort vad hon ska göra och blir sen. Dessutom drog de iväg med en båt strax bredvid plan och det var hon ju tvungen att se. Hon bättrade på sig på slutet och fick ihop 91 poäng som räckte till en 6:e plats.


Smilla var riktigt alert när vi skulle köra. Följsam och lätt men det blev några missar vilket gjorde att vi slutade på 94 poäng och en 4:e plats! 




Två pokaler och lite annat fick vi med oss hem tillsammans med två trötta hundar och en trött matte! Ett stort grattis till alla duktiga hundar med förare som tävlat i dag!











tisdag 20 september 2016

Ett lätt val!

Egentligen skulle jag ha åkt till Söderköping på möte inför rallytävlingen ikväll, men jag skippade det. Det här är enda kvällen den här veckan som jag är "ledig". Dessutom jobbade jag till strax före 17 och skulle vara tvungen att stressa hem, gå en snabb promenad och skippa kvällsmaten för att hinna till mötet i tid. Istället valde jag att prioritera mig själv och hundarna!

Jag tog med hundarna i bilen. Stannade till vid kyrkogården för att se efter hur jag hade planterat i mörkret igår kväll. Det såg bra ut. Sedan parkerade jag bilen vid Humpen och gick Humperundan! Det var längesedan vi gick det och nu passade det verkligen bra som träning. Det är många som går där och vi mötte säkert 5-6 hundar på vägen. Hundar som Soya tyckte var otäcka när vi kommit förbi dem. Då vill hon prompt skälla ut dem. Det sitter antagligen en liten rädsla för vad som kan dyka upp bakifrån efter "påhoppet". Nu fick vi bra möjlighet att jobba med många oförberedda hundmöten!

Sedan blev det ett kort lydnadspass på Humpen. Smilla fick börja. Hon fick köra igenom (tävlingsmässigt) lydnadsklass 2, eftersom vi ska tävla inofficiellt på söndag. Två godisbitar fick hon på hela programmet, förutom belöning med klappar och röst mellan momenten! Supernöjd med henne. Vi fick traggla lite extra på hopp-sitt. Det är ju ett moment som vi inte kört på väldigt länge men det borde väl gå att få till ett bra hopp på söndag!

Så var det Soyas tur. Kände en liten oro för att hon skulle vara loj och tråkig. Valde därför att börja med tre apporteringsövningar där jag sprang ifrån henne direkt när jag skickat henne på apporten. Hon fick upp riktigt bra fart på den långa sträckan! Sedan körde vi igenom lydnadsklass 1 med minimal godisbelöning (2 bitar). Hon gick jättebra! Fokuserad och med energi idag. Varför fungerar det inte när det är för mycket störningar????? Vi avslutade med några (långa) rutskick och ett par apporteringar till!


Jag hoppas verkligen att vi kan ha lite av den här energin på söndag! Vi har ju någon klubbmästar-titel att försvara och dessutom finns det möjlighet att få någon mer!

onsdag 14 september 2016

Ledig eftermiddag!

Idag slutade jag tidigt och hade ingenting inbokat! Vädret var det bästa så jag bestämde mig för att ta med en kaffetermos och hundarna och åka till Glotternskogen för att gå en sväng! Det här är det allra bästa sättet att varva ner och samla ny energi.












Efter 1,5 timme i skogen åkte vi hemåt. Vi stannade till vid kyrkan och tränade lydnad en timme. Vi har ju lite läxor att träna på Soya och jag! Det blev lite linförighet, läggande under gång och inkallning som uppvärmning. Sedan fokuserade vi på ruta, fjärr och apportering. Jag tycker att vi gör framsteg och idag var hon riktigt alert trots en lång promenad innan. 

Smilla fick ungefär samma upplägg. Hon är så på just nu. Måste tänka mig för så jag inte glömmer stadgan. Hon har en förmåga att fixa mycket själv - duktig som hon är! Fick till några snygga ställande I rutan på 10 meters håll. Hon har ju sådan fart så hon hamnar lätt strax bakom rutan. Nu tog jag till stanna-kommandot när hon har ett par meter kvar till rutan. Eftersom vi ska tävla en inofficiell klass 2 snart kämpar vi på med den rutan!

När jag kom hem diskade jag och gav hundarna mat innan jag åkte till gymmet för en timmes träning! Och ett varv med dammsugaren hanns också med. Tänk så mycket man kan hinna under en ledig eftermiddag/kväll! Så nöjd!


söndag 4 september 2016

Rally i Nyköping!

Riktigt tidigt i morse drog vi iväg till Nyköping. Det var dubbel rallylydnadstävling i avancerad och mästarklass! Samling och banvandring för mästarklassen var redan kl 8.

Den första banan kändes inte så svår!


Smilla var riktigt alert men vi gjorde en del missar! Bland annat på backandet, både i frontposition när hon inte backade tillräckligt långt och på höger sida när hon kom för långt fram och vände upp mot mig innan hon började backa. Vi slutade på 76 poäng med kommentaren: Trevligt tempo och handling. Snyggt moment 7. Fina uppställanden. Träna backa framför och vid sidan!


Andra banan var svårare. Två frestelser som är vårt absolut svåraste moment! Och dessutom stå i honnören. Vi klarade första frestelsen men sedan tappade vi tydligen fokus och gjorde båda snurrarna åt fel håll. Det roliga var att jag gick och sa för mig själv: Utåtsnurr och inåtsnurr men gjorde tydligen tvärt om. Andra frestelsen som inte innehöll något godis, utan bara en tom matskål och en stor tennisboll gjorde Smilla helt nipprig! 22 minuspoäng bara där!!!! 48 poäng med kommentaren: Snyggt framförbyte och stå. Synd på snurrarna!

Klockan 14 var det dags för avancerad klass!


Soya var lite loj och tittig men gjorde alla moment. Jag hade bestämt mig för att jag verkligen skulle hjälpa henne att göra rätt! Frestelsen tyckte hon var jobbig. Hon tittade skumt på föremålen. Men vi kom runt och det visade sig att vi skulle sluta på 85 poäng och första plats. Kommentaren blev: Bra kommunikation. Glatt och trevligt!


När det var dags för Soyas andra runda var hon jättetrött och allt gick i slowmotion! Men hon gjorde det hon skulle och det slutade med 82 poäng. Kommentaren blev: Jättefint förarbete med fötter och exemplariskt tempoväxling. Bra jobbat!

Vi slutade på sjunde plats men i och med det kvalificerande resultatet fick vi vår titel! RLD A! På fyra tävlingar fick vi ihop tre kvalificerande resultat fast vi inte kände oss mogna att starta! 




Vi vann en fin väst, som jag uppskattade!


Soya tyckte betydligt bättre om godispåsen! 

Nu är vi rejält trötta och väldigt nöjda med vår dag! Vi avslutade dagen med att anmäla till några fler tävlingar!