måndag 28 mars 2016

Nosework-tävling!

Idag åkte jag till Österråker för att hjälpa till på en inofficiell tävling i nosework. Tyckte att det skulle vara kul och spännande att få se hur en tävling kan gå till.



Det var 26 ekipage som skulle köra utomhussök, inomhussök, behållarsök och fordonssök. Jag hjälpte först till i serveringen men sedan blev jag tidtagare i de tre söken som var inne i ridhuset!

Först ut var utomhussöket i en liten hage utanför ridhuset.



När utomhussöket var avklarat förflyttade man sig till ridhuset där man körde de andra tre söken i ett sträck!


Inomhussöket var ett fint dukat påskbord (med plastservis). Sedan ställdes de vita "plastkuberna" som man använder för att gränsa av ridhuset (tror jag) upp runt omkring. De står längst bort i högra hörnet på bilden. Gömman låg i en av dem. Tyvärr blev det ingen bild på det färdiga inomhussöket.

Direkt efter gick man till behållarsöket.




Behållarsöket innehöll mängder av påskägg i olika storlekar, samt några kartonger och paket. Många hundar tyckte att påskäggen var roliga! Som små bollar som man kunde leka med!


Sist ut var fordonssöket! Ett släp och en traktor. Gömman fanns på traktorn, längst bak på draget!


Det fanns ett rejält prisbord till alla duktiga ekipage. Först var det priser och rosetter till ettan, tvåan och trean i varje delsök. Och slutligen blev det en pokal och mer priser till de som hade kommit etta, tvåa och trea i hela tävlingen! Kul med så mycket uppskattning!

Det var jättekul att få chans att se hur en tävling går till. En del hundar var jätteduktiga och klarade ett delsök på 15-20 sekunder. Andra hade svårt att hitta och tiden gick ut. En del hundar får fram som ett jehu, några fokuserade andra mindre fokuserade. En del lullade runt och hade tur om de hittade doften. Det var också kul att se olika markeringssätt! Jag vet i alla fall vilken markering jag vill ha!

Vi fick möjlighet att prova söken i ridhuset när tävlingen var klar. Mina hundar hade en bra attityd och letade på men hade inga bra markeringar. Kanske beror det på att de suttit i bilen en bra stund och inte körts ingång som de brukar. Eller annars beror det på att vi har kört på "färska" dofter och nu hade de legat ett par-tre timmar. Något vi behöver tänka på. Jag är i alla fall supernöjd med Soyas attityd i ridhuset som hon aldrig varit inne i tidigare! Hög svans och fokus på att jobba!


Efter en heldag i Österåker vände vi hemåt men valde att stanna till vid Båsenberga och gå elljusspåret!







söndag 27 mars 2016

Tappar motivationen.....

Tillbringade eftermiddagen på Bruksan tillsammans med Thina och några till för att träna lite hund. Just nu känns hundträningen inte alls motiverande. Det är inte så att det går speciellt dåligt men det känns inte som om vi kommer framåt nu. Vet inte riktigt vad jag vill längre..... Tränar massor på en sak och när det fungerar har man tappat något annat. Smilla och jag har kämpat länge med högerhandlingen och dess raka sättanden. Alltså bakdelskontrollen på höger sida. Det sitter skapligt nu. Då upptäcker jag att vi inte kan svänga åt vänster när hon går på höger sida, t ex i 360 grader. Då orkar hon inte jobba fram utan hamnar bakom mig. Och det beror ju inte på Smilla utan det är ju något jag gör. Hennes backande i frontposition har alltid varit ett favoritmoment men nu har vi tränat mycket sitt framför, eftersom hon bara har velat backa, så nu kan hon inte backa längre.....

Soya har varit riktigt bra på snurr men det är rätt omöjligt nu. Hennes starka sidor har annars varit det snabba läggandet under gång men det har hon tappat bort. Hon har i alla fall bra vänstersvängar och det lilla vi har testat på högerhandling har fungerat bra.

Det känns som vi inte kommer framåt nu utan bara bakåt. Ja, det är väl dags att bryta ner moment och börja om igen. Jag vet att i grunden kan de men just nu känns det som om ingenting fungerar och då tappar jag motivationen.




Marmorbruket!

Det verkade bli en underbar vårdag i dag och det var dags att åka till Marmorbruket och leta vårtecken. Där ute är blåsipporna tidiga och det har blivit lite av en tradition att ta sig dit. Vi brukar väl inte ha sån tur med vädret men idag var det riktigt bra. Annelie och jag möttes vid 10-tiden laddade med kameror. För min del blev det mest hundbilder!




















Sol, blåsippor och krokus hittade vi. Och en hel del glada människor som gjorde detsamma som vi. En härlig gofika och en skön stund i solen medan hundarna passivitetstränade blev det också! En härlig förmiddag helt enkelt!

lördag 26 mars 2016

Dålig känsla!

Igår var vi i Tranås och tävlade rallylydnad! Vädret var inte det allra bästa, regn i luften och rätt blött underlag i alla fall på vissa ställen.

Jag vet att mina hundar inte är överförtjusta i det här vädret. Smilla blir otroligt låg och är knappt kontaktbar och även Soya är påverkad. Men vi skulle ge det en chans.

Fyra starter hade jag och även om det stod i pm:et att det var planerat för att många hade flera starter skulle det gå och pussla om i startgruppen så att det inte krockade.

Jag hade banvandring 10.50 för mästarklass rosa, 13.10 för mästarklass grön, 14.10 för fortsättningsklass blå och 15.30 fortsättningsklass vit. Kände att det kunde bli lite tajt mellan att köra grön bana och banvandra blå. Men det skulle nog lösa sig! De var ju flexibla!


Den rosa banan var inga krångligheter. Verkade riktigt rolig och Smilla var med på uppvärmningen. Men när vi kom in på banan var det slut på det. Det var ju fina nedsjunkna spår där man skulle gå, lite blöta och Smilla tyckte att det var hemskt. Hon var definitivt inte kontaktbar. Det enda positiva var att hon faktiskt låg (i det våta) i honnören. Hemskt känsla hade jag med mig när jag lämnade plan.  Vi fick ihop 60 poäng och domaren skrev på kommentaren: Fint ställande. Något påverkad för dagen. Så här brukar vi inte se Smilla.

Slank ner till blå fortsättningsbana för att se om jag kunde försöka memorera den. Det visade sig att det strax skulle vara banvandring för grupp två och jag fick möjlighet att gå med där och även starta i den gruppen för att det inte skulle krocka.


Banan var inte svår men det var riktig lervällig på några ställen. I slalomen var det ren gegga. Och så var det ett läggande med. Kände en liten oro. Vi startade och Soya var riktigt seg pga leran, men hon var inte den enda. Hon var i alla fall med mig även om vi skulle kunna ha gjort en bättre runda. Det visade sig att vi fick ihop 88 poäng. Domarens kommentar: Snyggt jobbat i åttan! Snyggt läggande! Härligt kämpat i geggan!

Det var Soyas första godkända resultat i fortsättningsklassen.

Sedan blev det massa väntan! Grön mästarklassbana var försenad och vi fick inga riktigt klara besked när det skulle vara banvandring. Tanken var att det skulle vara en lunchpaus innan 13.10 men nu blev det en kvarts paus strax innan 14 och vår banvandring startade 14.15. Den banan var inte heller så krånglig men lerig! Jag insåg att min start skulle krocka med nästa banvandring. Jag hade startnummer 57 (av drygt 60) och när jag räknade tiden tillsammans med inropare kom vi fram till att jag nog skulle start ca 15.35. Det går inte! Då har jag banvandring. Mycket diskussioner om när jag skulle få starta. Antingen först eller sist. Domaren sa att inroparen fick göra som hon ville. Det spelade inte henne någon roll, Då hämtade jag Smilla för jag trodde att jag skulle få starta. Det visade sig sedan att de inte ville flytta på mig för det var så många som skulle starta på andra ställen och då skulle de får problem. Så om jag kom tillbaka direkt efter banvandringen kunde jag köra då. Jag insåg att de kanske skulle få vänta på mig och påtalade det men det var inga problem.

Alltså satte jag in Smilla i bilen och väntade in banvandring vit!


Det var inga krångligheter på den banan heller. Halva plan var rätt torr men där slalomen stod var det blött. När jag klev av banvandringen stod en funktionär och väntade på mig. Nu var det min tur på grön bana. Det var bara att hämta Smilla i bilen och köra igång henne lite grann på vägen till plan. Väl framme hann jag inte ens memorera banan för de väntade på mig och det var bara "att kliva in".

Jodå, hon var med mig betydligt bättre än på första rundan men i frestelsen blev det för svårt. Fick kämpa massor och när jag skulle in i frestelsen andra gången gick jag fel. Jag kände direkt att jag gjorde fel. Är i alla fall nöjd med att Smilla gjorde ett snyggt läggande. Honnören trodde jag att hon skulle fixa (stå på höger sida) men hon satte sig ner! En stressad, ofokuserad matte gjorde att vi slutade på 58 poäng. Fint jobbat! Fin kontakt och samarbete stod det i domarkommentaren.

När jag klev av banan blev jag mött av en funktionär som talade om att det var prisutdelning på rosa bana. Då höll jag på att bryta ihop. Jag påpekade att jag hade en hund till som skulle köras nu. Protokollet fick vänta.

Bytte hund och gav mig av till vit bana för den sista rundan. Det var två hundar kvar innan det var min tur...


Jag var ofokuserad och irriterad, Soya var trött och det var massor med ljud runt omkring. Mycket hundar som skällde och lastbilar som lastade varor. Jag brukar inte höra sådant men nu gjorde jag det. Vet inte om jag var känslig eller om det var ovanligt mycket ljud. I alla fall hade Soya svårt att koncentrera sig och det blev en hel del sen och bris men det blev bättre. Hon hade svårt att sätta sig på sitt framför men där var det blött (bris 5). Sedan kom frestelsen! Det var ett påskägg och en gosedjurskyckling! Det bara inte gick.... Hon var bara fokuserad på grejorna. Fick till slut med henne men efter en tysk sväng skulle vi igenom igen. Den här gången kändes det som hon blev rädd och hoppade till när hon såg kycklingen. I alla fall hamnade hon fel, bakom mig, och på fel sida av konen. Jag kunde inte rädda det. Avlslutningen gick bra men vi fick bara ihop 65 poäng. 25 minuspoäng på frestelsen.......


Nej, det var ingen bra dag för oss. Arrangörerna gjorde säkert sitt bästa men en bana var för lång och då blev hela programmet förskjutet. Jag fick inte möjligheten att ändra min start där vilket gjorde att jag blev stressad, irriterad och ofokuserad. Måste väl tacka domaren för blå bana för annars hade jag haft en start till vid ungefär samma tid! 

Jag har i alla fall lärt mig att jag inte fixar att ha flera starter samtidigt. Tyvärr lär jag nog glömma bort det tills jag ska anmäla mig på nästa tävling men jag hoppas att någon kan påminna mig. Nu har jag anmält mig till lydnadstävling på lördag och då är det samling för båda hundarna samtidigt. Jag har blivit lovad att det ska lösa sig men jag funderar på att stryka en hund i alla fall. Vet inte om jag fixar att tävla med båda efter gårdagen!

Hipp hurra...

...för Smilla idag!







Dagen har firats med det vi gillar bäst; långa promenader, soffmys, lite träning och lite godis att äta!











söndag 20 mars 2016

Vad gör man....

Vad gör man en helt vanlig ledig helg? Jo, då ägnar men mycket tid åt hundarna samtidigt som man ska försöka hinna med allt som man inte har hunnit under veckan.

I går blev det långpromenad ( 2 timmar) och vittringsapportering (med skott) i skogen. Sedan blev det lite nosework inomhus efter en stunds vila. Tvätta, diska, borsta hundar och tillbringa en stund på gymmet är ett måste på helgen.

Idag blev det en runda på en timme på morgonen. Sedan blev det rallylydnadsträning på Bruksan tillsammans med Thina, Eva och Ancki. Det blev också ett välbehövligt platsligg i grupp för Soya.



Thina och jag stannade till på Maxi för att käka lunch och prata lite. 


Sedan passade jag på att handla innan jag åkte vidare till Händelö och tog en sväng i hagen.




Och så hann vi med att städa lite när vi kom hem! Badrummet och golven i resten av lägenheten! Nu är det snart dags att nattkissa hundarna och krypa i säng. Imorgon börjar jag jobbar strax efter 6. Och så ser vi fram emot att Soyas tävlingslydnadskurs startar igen i morgon kväll!