lördag 28 februari 2015

Framsteg!

Idag har vi varit på ringträning, Soya och jag! Jag var lite deppig efter förra veckans utställning där Soya var väldigt låg och försiktig! Ett tag tänkte jag ge upp men bestämde mig för att jag skulle kämpa! Nu skulle det tränas i främmande miljöer och med främmande hundar och människor! Hade sådan tur som direkt hittade en "Ringträningsgrupp" på facebook och de skulle ha träning i dag, bara ett par km hemifrån! Självklart anmälde jag mig direkt!

Mellan kl 11 och 13 var det träning på Dog & People! Många nya hundar och nya människor men också en hel del som jag kände igen! Jag tror att vi var 14 ekipage men några hade fler hundar och några var fler personer på samma hund! Ett trevligt gäng med bra stämning! Min tanke var ju bara att vi skulle miljöträna!



Vi trängde ner oss bland massa andra och det blev rätt trångt! Soya var nyfiken men försiktig och svansen höll sig mellan benen! Upplägget var jättebra! Vi delades in i tre grupper (beroende på storlek) och sedan blev det som en riktig utställning! Några varv runt, upp på bordet så att en främmande person fick klämma lite, ett ensamt varv och slutligen när alla hade blivit "bedömda" några gemensamma varv igen! Det var då förändringen skedde! Helt plötsligt har jag en frimodig hund som springer med högt huvud och en härlig svansföring! Kände mig så lycklig!!!



En helt främmande människa plockar med Soya när hon står på bordet! Här visar hon ingen reaktion på att hon är rädd! Hon står still och backar inte utan eller trycker sig mot mig! Känns toppenbra!


Ser ni svansen!? Och ett högt huvud!?





Tack för alla fina bilder, Jimmy Steiner!

Hade påbörjat dagen med en promenad runt elljusspåret i Ättetorp! Efter ringträningen tog jag med hundarna och gick 4-kilometersspåret vid Lillsjön! Det var ju ett toppenväder och vi behövde få rensa huvudet lite grann!










Finaste Soya som har uppfört sig så bra idag!!!

Passade på att stanna till och ta en timmes träningspass på gymmet innan vi landade hemma! Nu blir det inte så mycket mer gjort idag!!!!













fredag 27 februari 2015

Sällskap!

I morse mötte vi en bekant på promenaden! Hon vände och följde med oss i stället! Min lilla osäkra Soya blev superglad! I och för sig har vi vid några få tillfällen träffats men inte så att Soya känner henne! Soya gick emellan oss och hoppade och studsade för att busa med vårt sällskap!

"Jag kan ta en hund" sa hon och fick genast Soyas koppel! Soya följde henne utan större problem (förutom när hon skulle försöka busa igång Smilla)! Härligt när min hund, som i främmande miljöer och bland många andra hundar och människor brukar vara osäker, bara utstrålar självsäkerhet!


Efter jobbet blev det också ett kort träningspass där Soya visar fram sin bästa sida! Hon är positiv och följsam! Vi busade en hel del med bollen och hon tyckte att det var riktigt kul! Bra kontakt och position vid fria följet, några snabba lägganden och en bra inkallning! Vi provar också en del av rallys frontmoment! Hon var lika positiv hela tiden!


Smilla fick ett kort pass med fritt följ! Hon tycker att det är så roligt att träna! Vi avslutade med lite höger handling och det känns som om det börjar falla på plats!



onsdag 25 februari 2015

Stadspromenad!

Idag hade vi turen att få en promenad och pratstund med Lena och hennes Gustav! En härlig promenad i solsken runt Strömmen blev det! Koppelpromenad i "stadsmiljö" med massvis med möten; hundar, cyklar, joggare, barnvagnar mm är nyttigt och jobbigt för mina hundar! Båda två skötte sig jättebra!

Och så var det dags för en gruppbild! Om alla kunde titta häråt...


Gustav, jag gillar dig!!!


Gustav!!!  Hörde du!? Jag gillar dig!


Hoppsan! Det blev visst en puss! Love is in the air!


Närbild!


Våren är på gång! Fullt med snödroppar i en slänt! Äntligen!

  

Det är jobbigt med stadsbesök!






söndag 22 februari 2015

Utställning!

Idag var det dags för SGVK:s utställning i Motala! Båda hundarna var anmälda, Soya skulle ställas både inofficiellt och officiellt!

Jag var där tidigt eftersom jag vet att Soya tycker att det är läskigt att vara nära så mycket andra hundar, speciellt om de skäller! Brorsan Chans kom samtidigt så det blev ett kärt återseende! Nästa gång hoppas jag att vi kan träffas i skogen i stället!

Soya var låg och ville inte lyfta på svansen. Hon tyckte att det var jättejobbigt och ville ha koll på allt runt omkring! Hon skötte sig bra när det var dags för vår tur i ringen! Svansen var med när vi rörde oss runt men hon reagerar på saker runt omkring ringen och då sjunker hon ihop för att snabbt komma tillbaka igen! Hon skötte sig bra när domaren tittade på henne och stod still även om svansen inte ville visa sig! Tyvärr fick hon inget HP eftersom hon behövde bli lite mer frimodig i ringen!


Kritiken är bra i alla fall och jag är nöjd med vår insats!


För brorsan gick det bättre! Han fick HP och blev BIR (det var bara Soya och Chans!) men blev inte placerad i gruppfinalen!

Så var det dags för den officiella utställning! Där var det en holländsk domare så det var 44 schappar anmälda! Soya gick i juniorklassen tillsammans med tre andra! Första varvet gick bra att springa med svansen uppåt men de sista varven blev jobbiga. Svansen var fortfarande uppåt men det var svårt att hålla upp huvudet!

Hon skötte sig bra i ringen och kritiken är bra, men domaren tyckte att hon fortfarande var valpig! Här fick vi VG och det är inte fy skam på den första utställningen och dessutom för en holländsk domare! 

Sedan fick Soya sitta i buren och det klarade hon galant! Inget skällande där inte!

Och så var det dags för Smilla att ställas i öppen klassen! Jag tror att det var 8 eller 9 tikar i klassen! 6 stycken fick excellent, däribland Smilla men sedan blev vi placerade som nr 5!



Jag är riktigt nöjd med Smillas insats i ringen! Hon var pigg, alert och arbetsvillig!

Och precis som vanligt på utställning träffar man många, både gamla och nya vänner, som man kan prata med! Jag har haft en riktig trevlig dag som avslutades i en hage på Händelö och en bit mat hos syrran! Nu blir det en tidigt kväll så jag orkar jobba en vecka! 












lördag 21 februari 2015

Vintercupen del 3!

Idag var det dags för sista deltävlingen i vintercupen! Smilla och jag skulle tävla i mästarklassen, 2 rundor på samma bana!


Banan såg helt okej ut men jag insåg att det fanns moment som vi inte tränat på! Snurr inåt på höger sida har vi missat. Det var bara att börja träna och efter några försök fixade hon det. Dessvärre glömde hon i den vevan bort hur man backade vid sidan! Nåja, efter lite träning fick vi till det med!

Smilla var riktigt alert och samarbetsvillig, tills det var dags att starta! Precis innan banmarkeringen hittade hon hästskit! När vi väl kom in på plan var hon väldigt fokuserad på bortre långsidan och det var svårt att överhuvudtaget få kontakt med henne! Mängder av nos och några bris, en fel övning (hon vänder inte utåt på skylt 11)  och ett förarfel gjorde att vi fick ihop 72 poäng! Kommentar: Snyggt sändande till kon, träna mer högersida!

Inför den andra starten hade vi gått längs kanten på ridhuset och verkligen talat om att man inte får ta hästskit! Jag hade en betydligt mer samarbetsvillig hund den rundan! En yvig sväng vid skylt nr 3 gjorde att vi fick ett islag! Sedan kunde hon inte backa (fel övning -10)! En bris (-3) på konen där hon sprang för långt och stannade för långt ifrån men sedan gjorde ett snyggt ställande vid konen! Kanske det skulle ha varit fel övning! Slutsumman där blev 83 poäng men då glömde de räkna honnören, där hon satte sig ner! Alltså blev det 73 poäng men det är fortfarande ett godkänt resultat! Kommentar: Snygg bakdelskontroll!

Det känns riktigt bra och jag är sugen på att tävla på riktigt nu! Jag har kollat tävlingskalendern och bokat in fler tävlingar i maj! Eventuellt blir det Flen 22 mars också! Soya ska också få debutera i nybörjarklassen i maj!

Soya, ja! Hon fick vara med och miljö/socialträna i dag! Det behövs massor! Halva hunden är nyfiken och framåt och andra halva är försiktig och tillbakadragen! Jag vill att svansen ska komma upp när vi är på nya ställen! Hon tycker att det är läskigt när hundar skäller men det blir bättre och bättre! Hon är lite flamsig och okoncentrerad i början men snart är hon avslappnad och samarbetsvillig men ofokuserad! Hon bara måste kolla på allt som händer! Hon är ju lite i spökåldern hemma också. Kan hoppa högt om en bildörr slår igen eller något rör sig för fort!

Efter ett besök på IKEA (inköp av ny skohylla och lunch) blev det en sväng på Koludden innan det var dags att sanera hundarna inför morgondagens utställning! Nu har vi sjunkit ihop i soffan, alla tre, och det blir nog inte så mycket mer gjort ikväll!




onsdag 18 februari 2015

Onsdag!

Slutade tidigt idag och hade hoppats på en eftermiddag med sol! Tyvärr blev det inte så. Plusgrader men det blåste riktigt kallt!

Jag tog med hundarna och mötte upp Annelie vid fårhagen i Händelö! Vi har ju inte träffats på ett tag eftersom mina hundar har löpt!


Idag fick vi stifta en ny bekantskap! 


Ett monster! Eller kanske är det två?


Nej, det var Annelies valp Sky! Soya fattade tycke direkt och jag tror att uppskattningen var ömsesidig! Kul hade de i alla fall!


Någon trodde att det var dags för gruppbild!


En härlig runda med mycket spring och bus blev det!

Passade på att storhandla innan jag åkte hem! När jag hade packat upp och gett hundarna mat stack jag iväg till Svärtinge för rallylydnadsträning! 

Soya fick komma med in och miljöträna lite! Det är nyttigt för henne att vara nära andra hundar i en rätt liten lokal (8x12 meter). Lite försiktig är hon när hon kliver in men sedan fungerar det bra! Idag fick hon även sitta bunden medan jag tränade med Smilla! Det gick över förväntan!

Cattis hade byggt upp en klurig och trång bana men Smilla fixade det riktigt bra! Hon var lite överladdad och tog lite vida svänga ibland och även lite extra rörelser när det tog för lång tid innan hon fick kommandona. Men hon var så följsam och arbetsvillig. Kontakten var superbra! Hon fixade konskick och backa ifrån utan problem. Även högerhandlingen fungerade riktigt bra! Idag är jag så nöjd med vår träning!

tisdag 17 februari 2015

Utan anlag!

Det finns en hel del saker som jag inte är bra på! Bland annat så är min kreativa och skapande sida inte den allra bästa! Jag gillar t ex inte att måla och skapa! Rent ut sagt hatar jag det för det blir aldrig någonting! Men på jobbet idag fick jag testa något nytt! En krita som de kallade för torrpastell! Helt plötsligt kände jag mig duktig och min teckning föreställde!


En känsla av stolthet infann sig! Helt plötsligt kände jag att jag kan!!!!

måndag 16 februari 2015

9 månader

Tro det eller ej, men idag blir Soya 9 månader! Nu är hon stora damen på riktigt!


lördag 14 februari 2015

Tävling!

Idag var det dags för tävling i Trolldals ridhus i Katrineholm! Det var både rallylydnad mästarklass och alla lydnadsklasser! Självklart hade vi anmält oss till både lydnadsklass 3 och rallyn!

Vi började med rally på förmiddagen! Vi var ute i god tid och kunde ta det lugnt innan banvandringen! Katarina Strömberg dömde och hon hade gjort en teknisk bana! Den kändes inte så svår när man gick banvandringen men man var tvungen att hålla tungan rätt i munnen! (309, 407, 405, 108, 408, 308, 410, 411, 412, 312, 107, 403, 206, 313, 204, 401, 310, 302). Honnören var dessutom stå på höger sida!


Smilla var med bra och det kändes som vi hade flyt! Både backa vid sidan och ifrån fungerade bra men hon hade svårt att hitta fotpositionen efteråt, likaså ställande - gå runt, konskicket gick jättebra! Sedan hade hon ett jättesnyggt läggande! Men sedan! Vid bakombytet började hon leta efter nästa kon och fokuserade bara framåt! Det tog ett tag innan hon genomförde bytet! Likaså nästa skylt, båda helt om höger! Flamsig och ofokuserad även om hon gör momentet! Sedan är jag jättenöjd med henne! En miss var att hon gick in i skylten innan hindret (nr 17)! Känslan var i alla fall bra när vi lämnade banan. I honnören stod hon jättebra i kansek 40 sekunder! Sedan satte hon sig ner (-10)! När jag skulle få upp henne la hon sig först innan hon ställde sig!

Domaren och jag hade inte riktigt samma uppfattning! En nos, flera sen, två vält, två pos, en bris (3), ett förarfel (3), en felövning och ett avdrag på helheten gjorde att vi slutade på 67 poäng! Kommentaren var ändå: Glatt och trevligt med bra tempo, synd på några missförstånd!

Det var en rolig bana att köra och jag är nöjd med känslan!

Efter lunch (något försenad) var det dags för lydnaden! Vi var bara 4 startande och vi hade fått nummer 3! Smilla kändes fortfarande alert och samarbetsvillig när vi gick in på plan! Gruppmomenten gick bra! Och sedan var det bara att vänta tills det blev vår tur! Nackdelen med ridhuset var att ingångarna till själva plan var på gavlarna av huset, direkt utifrån. Alltså såg man inte de andra som tävlade om man inte valde att gå upp på läktaren! Jag tycker att det är svårt att veta hur och när jag ska köra igång, speciellt när jag inte riktigt vet när det är min tur! Jag valde därför att gå en runda runt ridhuset och sedan vänta in min tur utanför dörren, där det var riktigt plaskigt vått! Även om jag inte körde något utanför (med tanke på Smillas avsmak för våta underlag) var hon så våt att det rann från benen på henne! Jag vet inte om det påverkade henne (och mig)!

Hon var med mig bra när vi gick in i ridhuset och ställde upp på utgångspunkten men när vi startade släppte hon mig direkt! Hon nosade sågspån och vägrade sitta! Vi hade ingen kontakt alls! Ja, det var ju bara att kämpa vidare men det blev innan någon höjdarrunda! Som tur var kom hon (jag) igen lite på slutet och vi kan glädja oss ut bra apporteringar!

Sittande i grupp 10

Platsliggande 10

Fritt följ vid sidan 5 - dk, nos, sitter ej, glapp, sackar, studsar vid språng, flera dk. Ja, vad ska man säga! Det var inte vår dag!

Sättande 0 - sitter ej. Ja, eftersom hon inte suttit under ff, varför skulle hon sätta sig nu?

Inkallande med ställande 6 - lång stoppsträcka. Hon kommer med bra fart men stannar inte! Det brukar vara lång stoppsträcka men det här var ännu längre! Trodde vi skulle få noll där!

Sändade med läggande och inkallning 0 - utför ej momentet. Hon är fokuserad på rutan och går ut med bra fart! Kanske 5-6 meter innan rutan är en öppning där vi gick ut vid platsliggandet! Där står några påsar och någon korg med grejor. Några apportbockar ligger löst också! Det får Smilla syn på och stannar där! Hon hittar inga koner och går ut genom dörren för att leta....

Apportering och hopp över hinder 9 - snett sättande. Jättenöjd med apporteringen!!!

Apportering metall 8,5 - tveksamt tagande, tempo in. Hon gör en jättebra apportering! Tveksam? Nja... Däremot "bromsar" hon mot apporten så den glider iväg en bit innan hon tar tag i den! Sista metern in började hon sakta ner tempot!

Vittringsprov och apport 8,5 - lätt tugg, sitter snett. Här är jag jättenöjd eftersom hon förra gången la sig mitt i bland pinnar och tuggade på "vår" pinne!

Fjärrdirigering 5 - utförde ej två moment, flyttar sig. Hon lägger sig ner jättebra men gör inte första sitt-skiftet och inte heller stå! Sedan går det bra! Domaren tyckte att jag hade pratat för tyst de första skiftena!

Helhetsintryck 6 - okoncentrerad, olydig, brister i kontakt med föraren. Det känns ju inte roligt att läsa men som sagt, det tog sig mot slutet! Nästa gång kanske vi kan skippa några moment mitt på!

Slutsumman blev 182 poäng och med det kom vi tvåa, eftersom två ekipage bröt! Känns inte så kul att få en fin buckla efter en mindre lyckad runda! Men vi är i alla fall sugna på revansch!


Det är jobbigt att vara på tävling! Det känns otroligt skönt att få komma hem och krypa upp på kudden!
 

Och det är faktiskt lika jobbigt att vara med som sällskapsdam! Det fick bli en kudde för henne med!

Skulle kunna tänka mig att krypa upp på en kudde jag med, men vi ska gå till syrran ikväll och äta mat och titta på melodifestivalen! 




söndag 8 februari 2015

8 februari 2013

8 februari 2013 var en fredag och jag hämtade som vanligt hundarna hos mamma! Men det blev sista gången jag pratade med henne! Dagen efter fick mamma en kraftig hjärnblödning och den 10 februari var hon borta!


Ett drygt halvår senare fanns inte heller Siri kvar men det är så här jag minns mamma! Sittande i soffan med armen runt kelgrisen Siri!


Lika men så olika!

Två individer av samma ras som är så olika! De är dessutom släkt med varandra! Soya och Smilla har samma mormor men deras mödrar kommer ur olika kullar! De är lika glada och positiva och godissugna! Båda två älskar att hoppa upp på stenar! De uppskattar mig och ställer alltid upp! Jag misstänker också att Soya kommer att bli lika arbetsvillig som Smilla är! Men sedan är det nog slut på likheter!


Soya är hoppig och studsig och har aldrig alla fyra tassarna i backen! Smilla står alltid med tassarna i backen! Soya är social och vill vara nära! Hon ligger gärna tätt intill i soffan eller på fötterna! Smilla ligger helst i sovrummet, alldeles själv! Smilla bajsar helst på asfalt, helst mitt på vägen eller framför mina fötter! Soya går undan och sätter sig, gärna i det höga gräset! Soya älskar att åka bil, Smilla vill inte hoppa in i bilen! Smilla sitter däremot tyst när hon är själv i bilen, medan Soya absolut inte vill vara ensam i bilen! Soya står vid dörren när jag tar i kopplet, Smilla ligger kvar i sängen! Henne får man oftast hämta i sovrummet! Smilla går och lägger sig i sängen när hon ser att jag ska till jobbet. Soya studsar vid mina fötter för att få en näve godis utkastad!

Tänk att de har så mycket olikheter men de står mig så nära, båda två! Jag skulle inte klara mig utan någon av dem! Mina allra finaste!

lördag 7 februari 2015

Vårkänsla!

Idag var det riktigt härligt väder på vår förmiddagspromenad! Sol som värmde och några plusgrader!



Vi gav oss ut i skogen, ut på Koludden och hundarna njöt av friheten! De sprang och busade i snön, speciellt Soya! Vi hade det riktigt skönt!







När vi hade gått runt Koludden började problemen! En hel del snö fastnade på hundarna! Valde då att ta närmsta vägen hem, över skjutbanan och ner till stora vägen, En bit som jag skulle tro är 500 meter! På skjutbanan hade snön blåst ihop och var på vissa ställen långt över mina knän! Hundarna pulsade på. När vi kom fram till grusvägen hoppades jag på att det skulle vara mindre snö. Den vägen går ju genom skogen. Något mindre var det men....... Hundarna kunde inte ta sig fram. De hade så mycket snö på sig och även om jag tog bort snön så kom de bara ett par steg så var det fullt igen. Jag trodde inte att Smilla skulle orka. Tungan hängde långt ner och hon kämpade som bara den. För Soya var det något lättare, troligtvis för att hon inte har så mycket päls. De sista 200 meterna bar jag hundarna, en i taget för att vi skulle ta oss ner till stora vägen. Det blev en hel del att rensa bort när vi kom dit! Efter en rensning och lite vila orkade vi ta oss hem!!! Misstänker att hundarna får "träningsvärk"!


Efter ett par timmars vila laddade vi korvpåsen och gav oss ut för lite träning på kyrkans personalparkering! 

Soya fick lite blandad träning och det börjar fungera bra! Det är kul att fria följet börjar kännas bra! Apporteringen går framåt! Idag tog vi stora, tunga apportbocken och det var lite jobbigt först! Stadgan och inkallningen går bra! Platskommandot har hon förstått, däremot är det svårare att stå! Hon har inte riktigt förstod ingångarna till fotpositionen! Det fungerar bara när jag har godis och lockar med! frontpositionen och snurren i rallyn har hon också förstått! Soya börjar också bli riktigt duktig på att sitta bunden! Lite skall kommer när jag kör fartiga moment med Smilla, t ex inkallning och apportering!

Smilla fick en genomkörare av lydnadsklass 3! Nöjd med det mesta! Fria följet fungerar mycket bättre nu! Hon är närmare och rakare! Sättande under gång går bra! Inkallning med ställande var väl inte det bästa! Hon har för lång stoppsträcka men bra fart både före och efter ställandet! Rutan fungerar inte alls.... Vi har kört några konskick inomhus de senaste månaderna, kanske ett tio-tal! Nu irrade hon bara runt och ställde sig vid en kon för att sedan irra vidare även om det låg en boll i rutan! Ja, det blev massa träning på rutan och slutligen fick vi till det! Apportering och vittring fungerade jättebra! Även fjärren, som vi gjorde på 5 meters håll, gick riktigt bra! Nästa vecka ska vi tävla, både rallylydnad mästarklass och lydnadsklass 3! Spännande, spännande!

Nu laddar vi för första deltävlingen i melodifestivalen!!!